Приступница

Да би сте постали члан клуба неопходно је да попуните приступницу (ЛИНК) са свим релевантним подацима.
Приступницу треба потписати, скенирати и послати на мејл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
Уз приступницу доставити попуњен доказ о идентитету: за малолетна лица Извод из матичне књиге,за пунолетне очитана лична карта или пасош. Такође је неопходан доказ о обављеном спортском прегледу (пример: Ординација Физикус или Завод за спорт Кошутњак).

Поверлифтинг савез Србије искључиво функционише на основу Техничких правила које је издала Интернационална powerlifting федерација.
Powerlifting је спорт снаге и састоји се из три дисциплине - лифта односно три различита дизања тегова. У лифтове убрајају се: чучањ, bench press и мртво дизање.
Такмичар на основу три покушаја у сва три лифта достиже максималну тежину дизања. Максимална тежина у сва три лифта омогућава коначни “ТОТАЛ” постигнуте тежине на основу кога се добија крајњи резултат.
Такмичари се често називају лифтерима што у грубом преводу значи “ДИЗАЧ”. Лифтери могу да се такмиче у две категорије са опремом или без опреме. Детаљан опис тамичења са или без опреме нализи се у Техничким правилима које је прописала Интернационална Powerlifting Федерација (ИПФ).

Сваки лифт има посебну технику извођења.

 


Чучањ


Чучањ се изводи тако што дизач тј.лифтер стоји усправно и са постоља, који је намењен за шипку и жељену тежину тегова, полако шипку са теговима ставља на своја рамена. Када лифтер се одвоји од постоља и буде спреман за извођење главни судија даје знак “Чучањ”. У том тренутку лифтер се спушта у чучањ. Када главни судија каже “Сталак” лифтер се диже и враћа се у првобитан усправан положај и враћа шипку на постоље. На основу извођења лифта судије дају знак да ли је лит нио успешан или неуспешан.

 

 

BENCH PRESS


Bench press је веома специфичан лифт. Он се изводи на клупи на којој је такмичар легао на леђа, а ноге су савијене у коленима и стопала морају да додирују под. Лифтер уз помоћ помагача узима шипку са теговима жељене тежине.када главни судија да знак “Старт” лифтер полако спушта шипку на своје груди. Судијским знаком “Press” лифтер са груди подиже жељену тежину и мора да има заључане лактове. Након тога главни судија даје знак “Сталак” И лифтер враћа шипку са теговима на сталак од клупе.МРТВО ДИЗАЊЕ


Мртво дизање је једнини лифт који не захтева никакво постоље нити помагача. Поред шипке са теговима жељене тежине веома је битна подлога на којој се изводи лифт. Подлога мора да буде чврста и равна димензије 2,5 x 2,5 м (минимум) или 4,0 x 4,0 м (максимум). Висина подлоге не сме да буде цећа од 10 цм од пода. Лифтер на подлози је усправног положаја док се шипка са теговима налази испред њега. Лифтер се савија благо у коленима и хвата шипку са теговима. Када од главног судије добије знак “Старт” он диже шипку са теговима и ставља је на своје бутане. После тога на судијски знак “Доле” лифтер спушта шипку са теговима на подлогу. На основу изведеног лифта судије процењују да ли је лифт успешан или неуспешан.Уколико је неуспешан лифт судије дижу црвени, плаву или жуту заставицу. Детаљан опис неуспешних лифтова се налази у техничким правилима ИПФ-а.

 


КАТЕГОРИЈЕ У POWERLIFTING СПОРТУ


У поверлифтинг спорту могу да се такмиче и мушкарци и жене. Због тога је направљена категоризација посебно за жене и посебно за мушкарце. Категорије су поред поделе на полове подељене на старосне категорије и категорије телесне тежине.

Старосна категорија:

Мушкарци:

- Опен: од 14 година па навише (ни једно категоријско ограничење се не примењује)
- Суб-јуниор: од 14 године до 18 године
- Јуниор: од 19 године до 23 године
- Мастер I: од 40 године до 49 године
- Мастер II: од 50 године до 59 године
- Мастер III: од 60 године до 69 године
- Мастер IV: од 70 године па навише.


Жене:

- Опен: од 14 година па навише (ни једно категоријско ограничење се не примењује)
- Суб-јуниор: од 14 године до 18 године
- Јуниор: од 19 године до 23 године
- Мастер I: од 40 године до 49 године
- Мастер II: од 50 године до 59 године
- Мастер III: од 60 године до 69 године
- Мастер IV: од 70 године па навише.

Конкурентска подизања биће ограничена на такмичаре који имају 14 година и више.


Категорије телесне тежине:

Мушкарци:

Суб-јуниор & Јуниор само до 53.0кг
59.0 кг Класа до 59.0кг
66.0 кг Класа од 59.01кг до 66.0кг
74.0 кг Класа од 66.01кг до 74.0кг
83.0 кг Класа од 74.01кг до 83.0кг
93.0 кг Класа од 83.01кг до 93.0кг
105.0 кгКласа од 93.01кг до 105.0кг
120.0 кг Класа од 105.01кг до 120.0кг
120.0+ кг Класа од 120.01кг и преко.


Жене:

Суб-јуниор & Јуниор само до 43.0кг
47.0кг Класа до 47.0кг
52.0кг Класа од 47.01кг до 52.0кг
57.0кг Класа од 52.01кг до 57.0кг
63.0кг Класа од 57.01кг до 63.0кг
72.0кг Класа од 63.01кг до 72.0кг
84.0кг Класа од 72.01кг до 84.0кг
84.0+кг Класа од 84.01кг и преко.

 

Техничка правила ИПФ.

Пауерлифтинг клуб Дисциплина основан је 12.02.2016. године са циљем промоције пауерлифтинг спорта. Први је пауерлифтинг клуб на територији општине Раковица.

Основао га је Милан Смиљанић, вицешампион света у пауерлифтингу, први и за сада једини освајач медаља са светског ИПФ првенства у историји српског пауерлифтинг спорта.

У импровизовану теретану је ушао први пут 1993. године. Највише је тренирао у теретани Славко и син на Видиковцу из разлога што се власник те теретане Савић Славољуб бавио тренинзима снаге. Такмичарским пауерлифтинг спортом се непрекидно бави преко 10 година, први пут у "Клубу дизача тегова Партизан". Вишеструки је државни шампион, шампион Балкана и актуелни државни рекордер у категорији +120кг. Такмичи се у класичном пауерлифтингу или популарно, RAW (без опреме). Освајач је свих такмичења из календара Поверлифтинг савеза Србије.

Завршио је Београдску пословну школу, трансфер програм и специјалистичке струковне студије на Факултету организационих наука. По образовању је специјалиста струковни менаџер за људске ресурсе (диплома, додатак дипломи). Ожењен је и отац двоје деце.

Због остварених резултата и доприноса развоју пауерлифтинг спорту, Поверлифтинг савез Србије је одлучио да га као врхунског спортисту награди бесплатним школовањем за програм лиценцирања у спорту (Уговор о лиценцирању) чиме је постао један од првих носилаца лиценце пауерлифтинг инструктора. Похађао је многе семинаре и држао је исте на тему поверлифтинг спорта.

Сви такмичари ПЛК Дисциплина такмиче се ИСКЉУЧИВО под окриљем Поверлифтинг савеза Србије, који је једини признати национални грански спортски савез за поверлифтинг спорт у Републици Србији.

Клуб је до сада изнео много освајача медаља и више државних и балканских шампиона, како у мушким, тако у женским категоријама. Поред оснивача, Смиљанић Милана, титуле првака државе освајали су: Копић Зоран, Петрић Сара, Чобановић Мартина, Тимотијевић Марина...

Кроз клуб је прошло мноштво перспективних такмичара и освајача медаља, како у младим тако у ветеранским категоријама од којих су најзапаженији: Грубић Драган, Срдановић Жељко, Радисављевић Милош, Рајовић Василије, Лакић Миливој, Стојановић Срђан, Ченић Душан, Недељковић Немања, Јован Тодоровић, Дино Главина, Игор Бабић... као и многи други.

Због успеха на Балканском првенству (27. и 28. маја) 2017. године, Милан Смиљанић је категоризован као врхунски спортиста, на основу Правилника.

У новембру 2018. године, Милан Смиљанић је именован за председника Поверлифтинг савеза Србије, а управљање клубом је преузела његова супруга Тамара Смиљанић.

Периодично се врше тестирања такмичара, а време и место тестирања се бирају по договору. Тестирање најчешће врши Смиљанић Милан.

1. Зато што је најстарија поверлифтинг федерација

Боб Хофман из Сједињених Америчких Држава је преузео на себе да организује незванично Светско првенство у Харисбургу 11. новембра 1972. године. Учествовали су спортисти из Енглеске, Америке, Канаде, Замбије и Порторика. Након такмичења, седморица челника су се састали у џамији Зембо у Харисбургу и основали ИПФ.

Седам челника су били:

Боб Крист из САД, који је изабран за првог председника. Џорџ Фостер из Британије, Бил Гвоич из Канаде, Хауард Хамилтон са Јамајке, Гилберт Гонзалес из Порторика и Питер Фиоре из Замбије су изабрани за потпредседнике. Милт Мекинли из САД је изабран за генералног секретара.

Прво светско првенство под окриљем ИПФ-а одржано је 1973. године у Харисбургу (САД), уз подршку Боба Хофмана. Учествовали су спортисти из Енглеске, Америке, Јужноафричке Републике, Порторика, Шведске, Јамајке и Канаде.

Начин на који данас делује Федерација, увео је председник Ханс Виртхалер и усвојен је 1. јануара 1985. 

2. Једини признат поверлифтинг у Републици Србији

Поверлифтинг савез Србије је члан Европске Поверлифтинг Федерације (ЕПФ) и Интернационалне Поверлифтинг Федерације (ИПФ), која је призната од стране Спорт Акорда. Поверлифтинг савез Србије је признат од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије и Спортског савеза Србије.

Поверлифтинг савез Србије је основан 1996.године као Поверлифтинг савез Југославије. Оснивач и данашњи почасни члан Поверлифтинг савеза Србије је Радован Гаврилов. Захваљујући својим резултатима на Европским и Светским првенствима господин Гаврилов добија међународно признање од Европске и Светске федерације за поверлифтинг.

Од 2012.године поверлифтинг спорт и савез пролазе кроз један тежак период, када је грешком у Закону о спорту дуплирана грана спорта синхроно пливање и избачен поверлифтинг спорт. Председник Поверлифтинг савеза Србије се до 2014.године борио да исправи ту грешку у закону као би поново вратио поверлифтинг спорт у регуларан ток спорта.

У том периоду на поверлифтинг сцени Србије делују међународно непризнате федерације (GPC, WPC, GPA, WUAP и тако даље), федерације ван система спорта, чији су оснивачи људи најчешће дискредитовани из ИПФ спорта. Српски поверлифтинг спортисти (велика већина), љубитељи спорта и такмичења наставили су да се такмиче у тим федерацијама зато што нису имали где другде. Велика већина такмичара није ни препознавала разлику, осим у правилима и различитости опреме приликом наступа.

Оснивач овог клуба се такође такмичио, не знајући пуну истину о овом спорту и не бавећи се политиком истог. Освојио је велики број медаља и у тим федерацијама, како на домаћој, тако и на међународној сцени, али на жалост, ти резултати се не признају у Спортском савезу Србије, као ни у Министарству спорта РС.

То су федерације које не спроводе допинг контролу својих спортиста и ти такмичари нису препознати у систему спорта ни једне земље.

Са обзиром да је овај клуб у систему спорта Републике Србије, редован члан Поверлифтинг савеза Србије, залажемо се за поверлифтинг спорт без употребе недозвољених средстава и промовишемо спорт на најздравији начин, дубоко верујући да човек може бити веома јак природним путем, што и доказујемо.

055982
Данас
Јуче
Ове недеље
Last Week
Овог месеца
Last Month
Укупно прегледа
31
60
140
55399
195
1390
55982

Ваша IP адреса 44.197.111.121
2023-10-04 08:59