Зашто ИПФ поверлифтинг?

1. Зато што је најстарија поверлифтинг федерација

Боб Хофман из Сједињених Америчких Држава је преузео на себе да организује незванично Светско првенство у Харисбургу 11. новембра 1972. године. Учествовали су спортисти из Енглеске, Америке, Канаде, Замбије и Порторика. Након такмичења, седморица челника су се састали у џамији Зембо у Харисбургу и основали ИПФ.

Седам челника су били:

Боб Крист из САД, који је изабран за првог председника. Џорџ Фостер из Британије, Бил Гвоич из Канаде, Хауард Хамилтон са Јамајке, Гилберт Гонзалес из Порторика и Питер Фиоре из Замбије су изабрани за потпредседнике. Милт Мекинли из САД је изабран за генералног секретара.

Прво светско првенство под окриљем ИПФ-а одржано је 1973. године у Харисбургу (САД), уз подршку Боба Хофмана. Учествовали су спортисти из Енглеске, Америке, Јужноафричке Републике, Порторика, Шведске, Јамајке и Канаде.

Начин на који данас делује Федерација, увео је председник Ханс Виртхалер и усвојен је 1. јануара 1985. 

2. Једини признат поверлифтинг у Републици Србији

Поверлифтинг савез Србије је члан Европске Поверлифтинг Федерације (ЕПФ) и Интернационалне Поверлифтинг Федерације (ИПФ), која је призната од стране Спорт Акорда. Поверлифтинг савез Србије је признат од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије и Спортског савеза Србије.

Поверлифтинг савез Србије је основан 1996.године као Поверлифтинг савез Југославије. Оснивач и данашњи почасни члан Поверлифтинг савеза Србије је Радован Гаврилов. Захваљујући својим резултатима на Европским и Светским првенствима господин Гаврилов добија међународно признање од Европске и Светске федерације за поверлифтинг.

Од 2012.године поверлифтинг спорт и савез пролазе кроз један тежак период, када је грешком у Закону о спорту дуплирана грана спорта синхроно пливање и избачен поверлифтинг спорт. Председник Поверлифтинг савеза Србије се до 2014.године борио да исправи ту грешку у закону као би поново вратио поверлифтинг спорт у регуларан ток спорта.

У том периоду на поверлифтинг сцени Србије делују међународно непризнате федерације (GPC, WPC, GPA, WUAP и тако даље), федерације ван система спорта, чији су оснивачи људи најчешће дискредитовани из ИПФ спорта. Српски поверлифтинг спортисти (велика већина), љубитељи спорта и такмичења наставили су да се такмиче у тим федерацијама зато што нису имали где другде. Велика већина такмичара није ни препознавала разлику, осим у правилима и различитости опреме приликом наступа.

Оснивач овог клуба се такође такмичио, не знајући пуну истину о овом спорту и не бавећи се политиком истог. Освојио је велики број медаља и у тим федерацијама, како на домаћој, тако и на међународној сцени, али на жалост, ти резултати се не признају у Спортском савезу Србије, као ни у Министарству спорта РС.

То су федерације које не спроводе допинг контролу својих спортиста и ти такмичари нису препознати у систему спорта ни једне земље.

Са обзиром да је овај клуб у систему спорта Републике Србије, редован члан Поверлифтинг савеза Србије, залажемо се за поверлифтинг спорт без употребе недозвољених средстава и промовишемо спорт на најздравији начин, дубоко верујући да човек може бити веома јак природним путем, што и доказујемо.